Ktorý alkohol je pre Slovensko najtypickejší?

Borovička, vodka, medovina či slivovica? Určite si dokážete ihneď vybaviť ich typickú chuť a vôňu. Pripíjame si na svadbách, pohreboch, oslavách, kedykoľvek, keď si symbolicky prajeme zdravie a dlhovekosť. Porozprávajme sa o tradičných slovenských liehovinách, aby sme si nabudúce štrngali s o to väčšou chuťou.

dvaja ľudia pripijajúci si pohárikmi alkoholu

 

Najtypickejšia je borovička

Nemusíme holdovať alkoholu, aby sme vedeli, že národným alkoholickým nápojom našej krajiny je borovička. Najlepšie chutí čistá a dobre vychladená. S obsahom alkoholu približne 40 % sme získali nápoj vhodný na pripíjanie si pri rôznych rodinných i formálnych spoločenských udalostiach.

S pálením borievky sa začalo v 18. storočí v Spišskej Belej, a keďže sa tento ťah ukázal ako úspešný, dnes už o borovičke ani nemôžeme uvažovať inak ako o národnom alkohole. Tento ovocný destilát poznajú aj za hranicami našej krajiny. Zrelé plody červeného jalovca, voda a kvalitný lieh sú zárukou toho, že si pripijete na úrovni.

malá fľaša slovenskej borovičky

 

Slivovica alebo vodka?

Každý alkoholický nápoj, ktorý sa pije s mierou, sa pije na zdravie. Tak sa stane, že si poradíme s tráviacimi problémami, pri prechladnutí alebo s oslabenou imunitou. Čistý destilát zo sliviek bledožltej farby známy ako slivovica je takisto súčasťou dedičstva Slovenska.

Dobre prezreté plody slivky s dostatočným obsahom cukru si každá domácnosť pálila podľa vlastného receptu, preto nebola slivka ako slivka. U nás nájdete slivovicu s etiketou z nášho hnedého ručne vyrobeného papiera s jemnou štruktúrou.

Radšej vodku? Číry destilát výrazne alkoholickej chuti je obľúbenou prímesou na výrobu ďalších alkoholických nápojov, ako sú likéry, miešané nápoje a podobne. Vodka obsahuje do 70 % alkoholu a vyrába sa destiláciou z obilia alebo zo zemiakov. Aký je jej pôvod?

Prvé písomné zmienky o výrobe vodky pochádzajú zo 14. storočia z Ruska, no ako krajiny pôvodu sa často označujú aj Fínsko, Poľsko či Švédsko. Slovensko tam síce nenájdeme, no sú výrobcovia, ktorí sa odhodlali tradičnú chuť vodky uzavrieť do fliaš pod slovenskou etiketou.

slovenská slivovica v ozdobnej fľaške

 

Medovina na osladenie života

Kto neholduje silnému alkoholu, môže staviť na jemnú chuť medoviny. Extrakt z byliniek a korenín so zmesou kvalitného kvetového medu chutí skvelo vychladený aj zahriaty. S obsahom alkoholu 13 % sa priveľmi nepokúsi pôsobiť na vaše zmysly, iba ak na tie chuťové. Je to maškrtka, ktorá svojou zlatistou farbou rozžiari každý stôl.

Kvasený nápoj z medového roztoku pripravovali už v starovekom Egypte či Ríme, no pripravovali ho aj Slovania, aby si ho vychutnali pri obradoch alebo ním okorenili bežný život. Výroba medoviny sa na Slovensku spomína aj v 18. storočí a v spojitosti s ňou mesto Levoča. V súčasnosti sa medovina vyrába na celom svete a je aj pár slovenských výrobcov, ktorí nedajú dopustiť na jej tradičnú chuť a reprezentujú nás so svojimi produktmi na medzinárodných súťažiach. Ako? Excelentne!

medovina vo fľaši s tradičným slovenským motívom

 

Zaujímavé aromatické likéry

Likér je nápoj, na ktorom si zväčša pochutnávajú dámy, pretože ich zláka chuť bylín alebo korenín a často mierne sladká chuť. Aj na Slovensku sa vyrábali likéry, veľmi často ich vyrábali mnísi v kláštoroch podľa tajných receptúr. Jednu vlastnú receptúru máme i my, ide o škoricový likér vlastnej výroby, ktorý zaujme nielen krásnou fľašou, ale aj omamnou vôňou. Nájdete v ňom pomarančovú šťavu, cukor, vínny destilát a, samozrejme, škoricu. Ide o 100 % prírodný produkt, ktorým rozžiarite iskričky v očiach ženám i mužom.

škoricový likér vo fľaši s tradičným slovenským motívom

 

Čosi pre vinárov

Ani slivovica, ani borovička, ani vodka, niekoho skrátka zaujme obyčajné vínko. Na Slovensku máme plno viníc a ocenených značiek vín, ktoré si získali pozornosť aj v zahraničí. Rovnako ako pôvod vodky, ani pôvod frankovky nie je celkom objasnený, ale za kolísku jej vzniku sa považuje Rakúsko.

Na Slovensku je frankovka najpestovanejšia odroda červeného vína zaregistrovaná od roku 1941. Hoci to nie je náš typický národný alkoholický nápoj, teší sa veľkej obľube. Čo je lepšie ako v letný večer sedieť na zatienenej terase, pozorovať západ slnka a popíjať pohár červeného? Dožičte si aj vy dúšok frankovky s folklórne ladenou etiketou a preneste sa v myšlienkach do slovenských viníc, kde za kvalitu často platia vlastným potom. Na zdravie!