Na šípkach si pochutíte a upevníte si zdravie

Šípky vyzerajú skvelo vo voľnej prírode, doma vo váze, ale aj ako súčasť rôznych pokrmov. Majú nádhernú červenú farbu, pre ktorú ich rozpoznáte už z diaľky. A vôňa? Príjemne sladká. Tiež milujete sladko-kyslý šípkový čaj? To ale nie je jediné, čo sa dá z tohto pichľavého pokladu vyrobiť. Ochutnajte aj iné produkty zo šípok.

dozreté šípky v drevenej miske na stole

 

Plody bohov? To sú šípky!

Divoká ruža, ale aký je z nej úžitok! Má jedlé plody, ktoré zbierame tradične koncom leta alebo počas jesene. Kým niekomu napadne sušiť ich na čaj, iný si nepredstaví iné ako šípkovú pálenku. Zo šípok sa však dá pripraviť mnoho zdraviu prospešných produktov. Spomeňme napríklad šípkový olej, šípkový likér, nátierku alebo lekvár. Ich konzumáciou dodáte telu ešte viac vitamínu C a A a okrem toho, že popracujete na svojej imunite, môžete zmierniť aj prípadné žalúdočné ťažkosti.

Olej zo šípok má priaznivý vplyv na zdravie pokožky. Pre vysoký obsah vitamínu C (zabudnite na citrusové ovocie, tu je céčka 60-krát viac!) šípky stimulujú tvorbu kolagénu a zatočia so zápalmi. Vedeli ste, že konzumáciou šípok dokážete vylepšiť svoje libido a potenciu? Šípky majú schopnosť detoxikovať organizmus, pôsobia proti bolesti a znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Je toho veľa, čím vás chcú očariť.

Široké využitie šípok

Aj kvety šípkového kra je možné konzumovať, preto ich bez obáv využite ako jedlú dekoráciu pri príprave jesenných múčnikov. Dajú sa aj sušiť a pridávať nielen do čajov, ale aj ako tajná sladkastá prísada do lekvárov. Ak si na jeseň nazbierate a usušíte plody šípok, môžete si z nich pripraviť nielen čaj, ale aj šťavu, v tomto prípade však z plodov treba odstrániť zrniečka, aby ste sa vyhli problémom s trávením.

Nemáte nikde na blízku šípkový ker? Nie je nič pohodlnejšie ako si kúpiť hotové produkty zo šípok. Ušetríte čas pri zbere, čistení šípok a ich spracovaní, a ešte sa k vám dostanú produkty nádherne zabalené a pripravené tak, aby si zachovali všetky svoje výživné zložky.

Necháte sa zviesť sladkastou chuťou šípkového likéru? Pripravte si doma vlastný! Dáme vám k tomu všetko, čo potrebujete – kvalitnú vodku, spracované šípky aj med. Vďaka týmto surovinám si pripravíte vlastný domáci šípkový likér, ktorý podporí vašu imunitu, ale aj pomôže pri chrípkových stavoch. Ideálny nápad na darček pre vašich blízkych.

šípková nátierka zo Slovenska

 

Zdravé sladké maškrty

Ešte sú tu aj sladké maškrty, nad ktorými nepokrčia nos malí ani veľkí. Počuli ste už o šípkovej nátierke? Na klasické čokoládovo-orieškové krémy hneď zabudnete. Je lahodne sladká aj bez pridaného cukru, takže pri maškrtení nebudete mať výčitky svedomia. Telo sa poteší dávke vitamínu C a karoténu.

A potom tu máme dobre známy tradičný šípkový lekvár vyrobený zo šípkového pretlaku, presne tak, ako to kedysi robili naše staré mamy. Bez použitia chemických konzervačných látok. Najlepšie chutí na čerstvom pečive, ale aj v buchtách. Oblížete si všetky prsty. Šípky majú aj čarovnú moc. Podarujte svojim drahým originálne šípkové produkty vyrobené na Slovensku a uvidíte, ako vrúcne vás objímu.