Zažeňte triašku fantastickým zázvorovým likérom! Pripravte si ho sami

Máte radi tradičné domáce recepty na džemy, likéry alebo sirupy? Chutia nám nielen preto, že máme istotu v tom, čo obsahujú, ale takisto pre veľkú výživovú hodnotu. Poradíme vám, ako si pripraviť výborný zázvorový likér, zahriať sa a potešiť pritom chuťové poháriky.

Zázvorový likér s citrónom ozdobený čerstvým zázvorom

Zázvor je bojovník proti chrípke

O liečivej sile zázvoru nemožno pochybovať. Má špecifickú štipľavú vôňu i chuť, vďaka čomu je vhodný ako prísada do polievok, nápojov alebo omáčok. Zázvor dá charakteristickú chuť pokrmom z mäsa i pečivu. Prečo je však taký cenný v našej lekárničke? 

Zázvor je koreňová zelenina a najväčšie účinky na zdravie má, ak sa konzumuje v čerstvom stave. Vtedy si zachováva nielen svoju chuť, ale aj výživové a liečivé vlastnosti. Zázvor podporuje našu imunitu i trávenie. Obzvlášť vhodné je konzumovať ho pri prechladnutí a chrípke, pretože zvyšuje potenie, vďaka čomu telo rýchlejšie vyplaví škodlivé látky. 

Trápi vás nechutenstvo? Konzumáciou zázvoru sa ho zbavíte prírodnou cestou. Okrem toho, že podporíte chuť do jedla, pripravíte organizmus na trávenie. Účinne ním dokážeme zabojovať proti nevoľnosti – cestovateľskej alebo menštruačnej. Odborníci sa zhodli na tom, že konzumácia zázvoru môže predchádzať typickým civilizačným ochoreniam – rakovine, astme, cukrovke a pod.

Pripravte si doma zázvorový likér

Nájdite si pár minút pre seba. Pohodlne sa usaďte pri šálke obľúbeného nápoja, zrekapitulujte si v myšlienkach deň, zhodnoťte, v čom bol úspešný a čo treba ešte vylepšiť. Pokiaľ ide o zdravie tela, ani tu by sme nemali poľaviť. 

Zaraďme do našich jedálničkov viac ovocia a zeleniny, naučme sa rovnako relaxovať, ako aj pravidelne hýbať, no nezabudnime ani na zdravé maškrty, ktoré pozdvihnú každý moment pre seba na novú úroveň. Taký štamperlík domáceho likéru každé ráno alebo večer určite nakopne vaše unavené a vystresované telo.

Akýkoľvek likér môžete konzumovať preventívne alebo si ho naordinujte pri chrípkových stavoch. Lahodná je chuť tradičného šípkového likéru, no ak vám kyselkavá chuť šípok veľa nehovorí, môžete staviť na sladkú chuť čučoriedkového likéru alebo štipľavý zázvorový likér. 

Šípkový likér v darčekovej krabičke

Príprava domácich likérov je veľmi jednoduchá. Stačí mať poruke kvalitné suroviny a postupovať podľa osvedčeného návodu. Sušené plody ovocia sa zvyčajne zalejú vodkou a nechajú sa na svetlom mieste macerovať dva týždne. Vzniknutý macerát sa prefiltruje, ochutí sa medom a koreninami (škoricou, klinčekmi) a môžeme si vychutnávať bohatú chuť nápoja.

Recept na zázvorový likér 

Spôsobov, ako ho pripraviť, je niekoľko. Vyskúšajte tento:

  • Ošúpaný zázvor nakrájaný na kolieska môžete macerovať v sklenenom pohári  s vodkou aj s očisteným pomarančom a citrónom. 
  • Pridajte 8 lyžíc medu na pol litra vodky. 
  • Po troch dňoch, čo likér strávi v chladničke, ho môžete scediť a konzumovať. 
  • Na zdravie!