Čaj zo sušenej lipy zahreje, ale poznáte aj jej ďalšie účinky?

V chrípkovom období patrí lipový čaj k tej najlepšej medicíne. Pomáha s vykašliavaním, telo sa vďaka nemu lepšie vyrovná s horúčkou a potením sa usiluje vyplaviť zo seba všetky toxíny. Lipa má však v tradičnej domácej lekárničke aj inú úlohu.

lipovy caj na relax a zdravie od slovenskedarceky.sk

Keď zavonia lipa

Nečudujme sa včielkam, že v období, keď kvitne lipa, lietajú ako bez seba. Opojná vôňa rozkvitnutej lipy dostáva do kolien aj okoloidúcich. Mnohí si so sebou v júni alebo v júli na prechádzku nosia košík, aby si doň nazbierali trocha lipy na domácu úpravu. Prečo to robia? Vedia, že lipa je vynikajúci liek proti nachladnutiu či pri zápaloch dýchacích ciest, no keby naše obličky vedeli rozprávať, tiež by si ju nevedeli vynachváliť. 

Práve vďaka sušenej lipe môžeme telo zbaviť kyselín a toxínov. Ak si netrúfate na zber lipových kvetov, ich sušenie ani správne uskladnenie, môžete si zaobstarať sušenú lipu, ktorú za vás spracovali skúsení bylinkári. Nemusí a však stať len súčasťou čaju či odvarov. S obľubou si ju vychutnávame napríklad aj v sirupoch. Takých, čo pijeme na imunitu alebo v čase, keď nás trápia zdravotné neduhy.

Účinky lipy na naše zdravie

Rozbolelo vás náhle brucho? Lipa je liek na tráviace ťažkosti a účinkuje aj pri chorobách žlčníka. Ak vás často trápi pálenie záhy, práve lipa zareaguje na kyslé prostredie v tráviacom systéme tým, že mu daruje svoje zásadité minerály.Lipový čaj by preto nemal chýbať v žiadnej domácnosti. Zaliať si ho nemusíte len v prípade, že vás trápi nejaký problém. Pochutnáte si na ňom ako na bežnom čaji. Zahreje vás počas zimných mesiacov a pomôže telu vyrovnať sa s únavou

Lipový čaj si môžete zaliať, keď zažívate stresové obdobie a trápi vás napätie, stuhnutý krk alebo bolesti hlavy. Hneď sa dostavia pocity úľavy a určite aj ľahšie zaspíte. Sušené kvety z lipy možno použiť aj do kúpeľa, upokojujúce účinky tejto bylinky stabilizujú pulz a pomôžu pri nervovom vypätí. Lipa podporuje imunitný systém, chráni telo pred voľnými radikálmi a výborne prekrvuje končatiny.

lipovy caj zo susenych kvetov lipy malolistej od slovenskedarceky.sk

Bylinkové čaje sú súčasťou alternatívnej medicíny

Je veľa dôvodov, prečo bylinkový čaj naordinovať sebe alebo ho darovať v originálnej darčekovej krabičke blízkym. Načo sa hneď dopovať silnými antibiotikami, ktoré len zbytočne zabíjajú v tele aj to dobré, keď sa nám núka liečivá sila prírody? Mnoho byliniek si poradí s chorobami dýchacích ciest, pôsobia antisepticky a podporia činnosť pľúc, obličiek, pečene alebo žalúdka. 

Prvosienka, skorocel, rumanček, divozel, lipa, všetky tieto nežné krásky skrývajú vo svojom vnútri silu draka. Stačí dochutiť medom a citrónom a bylinkový čaj bude chutiť aj tomu najväčšiemu odporcovi prírodnej liečby.

Kto nie je čajový typ, alternatívou k sypanému čaju je lipový sirup. Odporúča sa nielen pri zdravotných ťažkostiach, ale aj v rámci prevencie. Pri dlhodobej konzumácii lipového sirupu hneď spozorujete jeho priaznivé účinky na imunitný systém. Príjemne vás prekvapí sladká chuť, vďaka ktorej sa ku konzumácii vôbec nemusíte nútiť. Na chuť bylín sa dá zvyknúť, chce to len odhodlanie zveriť sa do rúk matky prírody.