Vybrať pre dieťa darček na narodeniny či Vianoce už nebude žiadna veda

Aby ste potešili dieťa, nemusíte byť špeciálne vyškolení. Stačí ho dobre poznať a nápady sa dostavia. Inšpirujte sa našimi tipmi na darčeky pre deti pri rôznych príležitostiach, ako sú Vianoce alebo narodeniny.

dievčatko v modrom pyžame na posteli s vianočným darčekom

Pre módnych nadšencov

Deti milujú čokoľvek nové a mnohé sa tešia aj obyčajnému oblečeniu. Nemusí mať pritom žiadnu špeciálnu potlač akčných hrdinov alebo princezien. Ohúri napríklad farbami, nápaditými detailmi či lesklými aplikáciami. 

Ak však hľadáte čosi špeciálne, určite zbystrite pozornosť pri detských tričkách s potlačou súvisiacou s našou vlasťou. Na tričkách sú zobrazené dievčatká v krojoch, dedinskí chlapci s húskami alebo medvedíky. 

Folklórne ozdobený nápis Slovakia pôsobí dekoratívne sám osebe. Špecialitou sú tričká, ku ktorým sú priložené fixky určené na textil. Deti si tričká môžu vyfarbiť podľa vlastnej fantázie. S tričkom sa najprv zahrajú a potom ho môžu hrdo nosiť.

Nie je to len o legu

Hračiek plné skrine, no napriek tomu sa im máli. A keď dostanú novú, zoberú si ju so sebou aj do postele. V mnohých prípadoch je však táto radosť chvíľková a dieťa na svoju najnovšiu obľúbenú hračku zabúda do pár dní. 

Určite ste už počuli, že dieťaťu stačí na hru päť hračiek a tie by sme mu mali v nejakých intervaloch obmieňať. Je teda zrejmé, že nové hračky naši najmenší až tak veľmi nepotrebujú.

Výnimku tvoria vzdelávacie hračky (interaktívne hračky, vedecké alebo kreatívne súpravy, hovoriace hračky a pod.) alebo spoločenské hry, ktoré predstavujú perfektnú príležitosť zabaviť sa v kruhu rodiny alebo priateľov. 

Najmenších poteší pexeso, hracie karty alebo puzzle, väčších vedomostné hry či zábavné cestovateľské hry s náročnejšími pravidlami. Tráviť čas pri spoločných aktivitách sa v dnešnej dobe cení. Spoločenské hry so slovenskou tematikou sú navyše veľmi originálne.

puzzle Slovensko so slovenskými pamiatkami a typickými vecami

Darujte deťom zážitok

Celý rok nikam nechodíte? Práve Vianoce alebo narodeniny vášho dieťaťa by vás mohli viesť k myšlienke spraviť si milý rodinný výlet. Môžete si vyraziť do kúpeľov, aquaparku, na lyžovačku alebo pokojne aj do divadla či do kina. Všetky zážitky sa uložia v detskom srdiečku a vytvoria im pekné spomienky na detstvo.

Čítajte si odmala

Investícia do kníh nikdy nebude predstavovať peniaze vyhodené do vzduchu. Vytvorte doma atmosféru čítania a umiestnite knihy všade, kde sa najčastejšie zdržiavate. Ak majú vaše deti obľúbených rozprávkových hrdinov alebo témy, vyhľadajte tituly, ktoré sa ich týkajú. 

Zvlášť jesenné a zimné večery sú ideálne na čítanie kníh. Dieťa si vďaka knihám rozvinie slovnú zásobu a fantáziu a zlepší sa v gramatike.

mama s dcérou na svahu s lyžami

Kurzy a kluby pre deti

Baví vaše deti tanec, loptové hry, výtvarné umenie alebo gymnastika? Venujte im ako darček prihlášku na krúžok s obľúbenou aktivitou. Dievčatá môžu navštevovať výtvarný krúžok, moderný tanec, balet alebo spev, chlapci atletiku, futbal alebo hokej. 

Môžete im tiež venovať permanentku na zimný štadión alebo do plavárne. Deti určite poteší aj nový bicykel, kolobežka alebo korčule, čokoľvek, čo ich udrží aktívne.

Nech sa rozhodnete pre akýkoľvek darček, nezabudnite dieťaťu porozprávať o tých najväčších hodnotách, ktoré v živote máme. Vďaka tomu z neho vyrastie skromná a citlivá bytosť.