Výber ideálneho čaju pre vaše zdravie: Od bylinkového po prieduškový

Čaj nemá zohriať len skrehnuté ruky, ale aj naše srdce. Tiež milujete ten pocit, keď si nájdete čaj, ktorý vašim chuťovým pohárikom až neuveriteľne vyhovuje? Je dobré ich mať na zozname viac a podľa situácie ich striedať, každý má totiž iné účinky na zdravie. Ako si vybrať ideálny čaj pre vaše čajové rituály?

šálka čaju a misky s rôznymi sypanými čajmi na textúrovanom povrchu

Zistite, čo vám chutí

Nie je čaj ako čaj, a to ste už iste zistili, keď ste čaj pili mimo svojho domova. Nikde totiž nechutí tak dobre ako v obľúbenom kresle a navyše zo surovín, ktoré vám vyhovujú. Ak máte radi výrazné chute, silné a bohaté, čierne čaje sú pre vás ideálnou voľbou. 

Preferujete radšej jemné ovocné alebo kvetinové príchute? Skúste zelený, červený, biely alebo bylinkový čaj. Existujú bylinkové čaje, ktoré vám na jazyk prinesú osviežujúce tóny ostružín alebo citrusov, i keď neobsahujú ovocie.

bylinkový prírodný čaj zo Slovenska od Slovenskedarceky.sk

Keď sledujete zdravotné ciele

Sú ľudia, ktorí po šálke čaju siahajú len pri určitých zdravotných problémoch. Pijú urologický čaj pri problémoch s obličkami, prieduškový čaj pri chrípke alebo rôzne bylinkové čaje na ovplyvnenie tráviaceho traktu. 

Poznáme však aj čaje na posilnenie imunity alebo produkty, ktoré sú vhodné aj na liečivé zábaly či kúpele. Každý pozná rakytníkový čaj, čaj z repíka alebo tradičný harmančekový čaj, ktorý je vhodný aj na inhaláciu pri chrípke.

Ktoré bylinky sú účinné pri zmierňovaní príznakov nádchy, kašľa, bolesti hrdla a prechladnutia?

  • Nádcha: čierna baza, eukalyptus, zázvor
  • Kašeľ: medovka, mäta, islandský mach
  • Bolesť hrdla: lipový čaj, šalvia, malina
  • Pri prechladnutí: šípkový čaj, bylinkový čaj s medom a citrónom

Prečo uprednostniť sypané čaje?

Hlavné výhody sypaných čajov spočívajú v kvalite a čerstvosti surovín, z ktorých pozostávajú. Sypaný čaj často obsahuje väčšie a kvalitnejšie listy v porovnaní s čajom vo vrecúškach. 

Väčšie listy sú nositeľom bohatších chutí. Obsahuje tiež menej čajového prachu v porovnaní s vrecúškovým čajom (prach môže negatívne ovplyvniť chuť a kvalitu čaju). 

Pri príprave sypaného čaju si môžete dovoliť experimentovať a namiešať si zmes podľa vlastných preferencií, čo sa týka intenzity aj zloženia čaju. Dajte sypanému čaju šancu aj vy, milo vás prekvapí.

lipový čaj v papierovej krabičke od slovenskedarceky.sk

Šálka čaju na mieru

Pripravte si harmančekový čaj, keď sa potrebujete upokojiť, čierny čaj si uvarte na raňajky a bylinkový zasa večer pred spaním. Potrebujete sa zahriať? Čaje s korením ako škorica alebo klinčeky vás okamžite povzbudia a prekrvia organizmus. 

Konzumácia čaju vás nemusí úplne vytiahnuť zo zdravotných problémov alebo z depresií, no sú čaje, bez ktorých si našu domácu lekárničku jednoducho nevieme predstaviť.

  • Mätový čaj: Pomáha pri problémoch s trávením. Pôsobí osviežujúco a uvoľňujúco.
  • Čaj z ľubovníka bodkovaného: Čaj moderného človeka. Ideálny na podporu duševného zdravia, pretože znižuje pocity úzkosti. Má antibakteriálne účinky.
  • Lipový čaj: Je plný antioxidantov a obsahuje tiež vitamín C, preto podporuje imunitný systém. Lipový čaj je známy aj pre svoje upokojujúce účinky a schopnosť zmierňovať príznaky sprevádzajúce chrípku.
  • Zázvorový čaj: Pomáha pri nevoľnosti a zmierňuje svalové napätie. Podporuje trávenie a má protizápalové účinky.
  • Púpavový čaj: Pomáha pri detoxikácii pečene a podporuje trávenie. Obsahuje vitamíny a minerály, ktoré sú nevyhnutné pri budovaní pevného zdravia.
  • Šalviový čaj: Má upokojujúci účinok v boji proti bolestiam v krku. Používa sa aj počas problémov v menopauze.

V dobe rýchlej, ako je tá dnešná, je šálka kvalitného čaju, ktorý si môžeme vychutnať v pokoji, na nezaplatenie. Budeme radi, ak si pre svoje čajové rituály vyberiete niektorý z našich produktov.