Prečo sa na 1. mája bozkávame pod čerešňou?

Slovenský folklór je plný rituálov, pre ktoré ho tak milujeme. Komu by sa nepáčilo získať večnú lásku len za jediný bozk pod voňavou čerešňou? Prečo sa stavajú máje a prečo nás to stále ťahá k romantike pod rozkvitnutou čerešňou?

mladá žena s blond vlasmi stojí pod rozkvitnutou čerešňou s priateľom

Strom sľuboval vernosť

V dnešnej dobe prvého mája síce skoro nikde nenájdeme pod oknom stáť ozdobený máj, no v minulosti tento čin polichotil každej dievčine, ktorá mala svojho nápadníka. To, že jej pred domom vyrástol stuhami ozdobený smrek alebo jedľa, znamenalo, že má o ňu mládenec vážny záujem. 

Kým neboli zavedené cirkevné sobáše, práve stavanie mája zastúpilo manželský sľub pred oltárom. Takéto sľuby lásky sa dávali podľa zachovaných záznamov už v 15. storočí. Niekedy máje stavali chlapci ako spoločný dar všetkým dospelým dievčatám a dávali im tak najavo, že o nich vedia a sú ochotní o ne bojovať. 

Keďže by muselo padnúť veľa stromov, aby boli uspokojené egá všetkých dievčat na Slovensku, časom sa stavanie májov začalo redukovať a zvyčajne sa staval jeden máj pre celú obec či mesto. Išlo o vysokú jedľu, ktorej sa orezali konáre, očistila sa od kôry, s tým, že vrcholec sa ponechal. Ten sa ozdobil farebnými stužkami požičanými od dievčat.

Máje sa zakopávali do jám, aby boli schopné ustáť aj silnejší vietor. Veď sa tam hrdo týčili celý mesiac! Kto máje rozoberal? Posledný májový večer ho rozobrali mladí z dediny a za odmenu si dopriali veselicu pri hudbe. 

Dievčatá si odkupovali svoje stuhy a šatky z mája a za vyzbierané peniaze sa tancovalo až do bieleho rána. Stavajú sa máje aj vo vašom meste či obci? Určite ste sa už zúčastnili na tradičnom majálese, kde nesmelo chýbať dobré víno či liehoviny. Aj kvalitný slovenský alkohol bol a je súčasťou slovenského folklóru.

prvý máj - stavanie mája

Sladký prvomájový bozk

Možno vám obyčajný strom ovešaný stužkami nepovie toľko ako romantický bozk pod čerešňou. Tiež sa vám roztancovali motýliky v bruchu? Ak je dobrý rok, prvého mája skutočne natrafíte na rozkvitnuté čerešne, aspoň v niektorých častiach Slovenska. 

Dnes sú však rozkvitnuté ovocné stromy v máji skôr raritou. Často sú v plnom rozpuku už v marci a apríli a v máji sa pozeráme len na zazelenané konáre. Ak by ste však na rozkvitnutú čerešňu prvého mája naozaj natrafili, vedzte, že bozk pod ňou vám podľa povier zabezpečí vernú lásku a povestnú iskru, ktorá vzťahu nesmie chýbať. 

Je to veľmi dobre vymyslené a nemusíme byť ani milovníci rastlín, aby sme si daný moment navždy zapamätali. Vôňa čerešňových kvetov v kombinácii s partnerovými alebo partnerkinými perami, všade naokolo lietajúce iskry, tú sú momenty, ktoré si navždy odnesiete v spomienkach. Dobre vieme, ako naša psychika reaguje na vône a okolité farby.

Prvomájový bozk pod čerešňou má však aj iný význam. Ženám má dopriať krásu po celý rok. Vedeli o tom už Rimania, ktorí kedysi v tento deň uctievali bohyňu jari a plodnosti. 

Ak sa vám rozkvitnutú čerešňu nepodarí nájsť, nezúfajte. Láska ide aj cez žalúdok. Sladký bozk pod čerešňou skvelo nahradia aj tradičné koláče a iné dobroty, ktoré nesmú chýbať na slovenskom stole prvého mája. 

Je štátny sviatok, rodina je pokope, a to si vždy zaslúži nejakú maškrtu. Pokúste sa čosi dobré pripraviť aj svojmu partnerovi a možno to bude mať podobný efekt ako spomínaný bozk pod čerešňou.