Poznáte účinky žihľavy? Pripravte si domáci žihľavový sirup

Žihľavu miluje naša pečeň, pretože je bohatým zdrojom antioxidantov. Má protizápalové a dezinfekčné účinky, obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, a preto sa stáva čoraz častejšie súčasťou našej bežnej stravy vo forme nápojov alebo šalátov. Pripravte si lahodný žihľavový sirup a tešte sa z prospešných účinkov žihľavy deň čo deň.

mladá žena s klobúkom zbiera v záhrade žihľavu

Poradí si so zápalmi, bolesťami kĺbov i s močovými ťažkosťami

Prečo by sme mali žihľavu zaradiť aj do našich jedálničkov? Hoci mnohí ju vnímame iba ako burinu, čo vie poriadne popŕhliť pokožku, alebo dokonca ako krmivo pre domácu zver, nájdu sa nadšenci, ktorí si žihľavu pravidelne zbierajú a vyrábajú si z nej šaláty, omáčky, smoothies alebo domáce sirupy

Vedia, že žihľava je liek proti zápalom, detoxikuje organizmus, čím je odolnejší voči chorobám, alergiám i sennej nádche. Žihľavou sa postaráte o priaznivé výsledky krvného obrazu a o dobré fungovanie močového systému. Má vysoký obsah vitamínu C, podporuje tvorbu červených krviniek a milujú ju aj naše vlasy.

Jarný zber žihľavy

Vyberte sa do prírody na žihľavu! Alebo jej máte dostatok vo svojej záhradke? Žihľavu je najlepšie zbierať na miestach, kde nechodí veľa áut a kde sa nepostrekuje chemikáliami. Zbierame ju najmä skoro na jar, keď je ešte mladá a svieža a keď nekvitne. Ak natrafíte na staršie rastliny, zbierajte len vrchné mladé lístky (10 cm stonku zhora), majú v sebe najviac živín

Žihľavu najskôr umyte. Potom si z nej môžete pripraviť polievku, nápoj, šalát alebo liečivý sirup. Tiež si ju môžete usušiť alebo zamraziť. Ak sa vám do zberu rastlín príliš nechce, môžete si kúpiť žihľavu vo forme čajovej zmesi. Je správne usušená, pripravená na ďalšie použitie.

zelené lístky mladej žíhľavy

Lahodný žihľavový sirup s citrónom

  1. Umytú a nasekanú žihľavu  (cca 60 mladých stoniek) zalejte vriacou vodou (2 l) a nechajte ju v nej lúhovať 24 hodín. 
  2. Potom preceďte cez sitko s gázou a vitamínovú bombu dajte povariť.
  3. Pridajte do nej na kolieska nakrájané bio citróny alebo ošúpané klasické citróny (3 ks), kyselinu citrónovú (20 g) a cukor (2 kg). 
  4. Keď sa sirup prevarí, nalievajte ho horúci do fliaš a otočte na 5 minút hore dnom. Sirup môžete i sterilizovať.

Môžete skúsiť i recept s menším množstvom cukru, pričom na výrobu sirupu použijete: 80 vrchných stoniek mladej žihľavy, 3 litre vody, 2 citróny, 1 kg cukru a 2 balenia kyseliny citrónovej. 

  1. Sirup si môžete pripraviť i tak, že žihľavu umyjete, uložíte ju do prevarenej vychladnutej vody spolu s pokrájanými citrónmi a kyselinou citrónovou. 
  2. Necháte odstáť 24 hodín. 
  3. Potom precedíte, výluh povaríte s cukrom a plníte ním fľaše. 
  4. Miesto klasického cukru môžete použiť aj hnedý cukor alebo dokonca med. 
  5. Medzi obľúbenými slovenskými darčekmi nájdete aj sypané zmesi na prípravu čajov/sirupov i kvalitný slovenský med.

stonka staršej žihľavy

Užívanie sirupu

Domáci žihľavový sirup môžete riediť s vodou ako klasické sirupy, ktoré počas dňa pijete, keď máte chuť na čosi sladké. Takisto si ho môžete dávkovať aj dvakrát denne po čajovej lyžičke. Prečistíte si krv, podporíte funkciu pečene, žlčníka, obličiek a žalúdka a podporíte zdravie kostí, zubov, kĺbov a väzív. 

Keď si pripravíte domáci žihľavový sirup, budete mať istotu, že je pripravený poctivo. Dokonca ho môžete venovať svojim blízkym ako darček. Niet nad domácu medicínu!