Iba stuhnutý alebo už pokazený? Vieme, ako med rozpustiť i ktorý už nejesť

Chutí nám s chlebom, v nápojoch, ako prísada do jedla, ale aj ako súčasť domácich sirupov či iných liečiv. Niekto si dáva za lyžičku kvalitného medu denne na posilnenie imunity alebo si z medu vyrába vlastnú domácu kozmetiku. Aby sme však mohli s medom čarovať, mal by mať správnu konzistenciu a nemal by byť pokazený. Poradíme vám, ako rozpoznáte pokazený med a ako med jednoducho rozpustíte.

med stekajúci do pohára po medovej naberačke

 

Aj med môže skysnúť

Med má vlastnosti, vďaka ktorým je takmer nemožné, aby sa niekedy pokazil. Povráva sa, že v egyptských hrobkách sa našiel med, na ktorom by sme si pochutnali ešte aj dnes. Keďže med je tvorený až z 80 % z cukru a zvyšok tvorí voda, kyseliny a enzýmy, ktoré medu darovali včely pri jeho spracovaní, je odolný voči baktériám a plesniam. I tento fakt nás ťahá med konzumovať v rámci budovania imunity.

Môže sa však stať, že med sa vplyvom zlého skladovania pokazí. Vtedy bude mať jeho konzumácia opačný vplyv na naše zdravie a potrápia nás tráviace ťažkosti. Med môžu narušiť plesne i kvasinky, ktoré sa tam dostanú prostredníctvom peľu či pri neopatrnej manipulácii. 

Častou príčinou skazenia medu býva jeho násilne zrýchlená výroba alebo umelé dodanie objemu. Sú včelári, ktorí umelo vykrmujú včely, do medu pridávajú cukor alebo viac vody, aby ho bolo viac. 

U nás nájdete kvalitný slovenský med, ktorý nebol umelo ovplyvnený a len tak nezačne kvasiť. Venujte blízkemu darčekovú sadu, ktorej súčasťou je med, určite mu vyčaríte úsmev na tvári. Kvalitný slovenský med je poklad hodný i ako darček.

kvetový med s mašličkou

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ako med skladovať

Aby sme sa zo vzácnej zlatistej potraviny mohli tešiť čo najdlhšie, nádobu s medom by sme mali zakaždým starostlivo uzatvárať, aby sa do nej nedostal vzduch, prach ani iné nečistoty. 

Nedostatočným uzatvorením fľaše sa zvyšuje riziko kontaminácie medu a množenia vody v ňom, preto sú na skladovanie najvhodnejšie vzduchotesné nádoby, najlepšie sklenené fľaše. Med skladujte na chladnom, tmavom a suchom mieste v rozmedzí teplôt od 10 do 20 stupňov Celzia

Pokiaľ budete med skladovať v chladničke, rýchlejšie vám skryštalizuje. Do medu načierajte vždy s čistou naberačkou alebo lyžičkou a dávajte pozor na to, aby vám doň nepopadali omrvinky alebo sa neznehodnotil napríklad maslom.

Ako rozpustiť med

Vedeli ste, že čím viac budete med zahrievať, tým viac sa to odrazí na jeho farbe alebo chuti? Vybledne a prestane chutiť a voňať tak výrazne. Preto buďte opatrní, aj keď stuhnutý skryštalizovaný med rozpúšťate. Podstatné je, aby med neprešiel bodom varu. 

Najlepšie je fľašu s medom položiť do nádoby s teplou vodou a po čase ho dobre premiešať. Tiež ho môžete postaviť na varnú dosku a opatrne zahrievať v pôvodnej fľaši v hrnci s vodou tak, aby voda nezačala vrieť, prípadne využiť vodný kúpeľ

Odporúčaná teplota na rozpúšťanie medu je 45 stupňov Celzia. Med môžete rozpustiť aj na radiátore. Zabaľte ho do deky a venujte mu dva dni oddychu na teplom mieste. Ak sa neradi hráte s rozpúšťaním medu, stavte na pastovaný med, ktorý svoju konzistenciu nemení. Je upravený do krémovej podoby procesom riadenej kryštalizácie.

medové poháre s bylinkami na stole

Ako vyzerá pokazený med

Hoci med skladujete vhodne, časom sa môže stať, že scukornatie. To však nemení jeho kvalitu. Je bledší, hustý a nachádzajú sa v ňom kryštáliky cukru. Niekomu takýto med chutí viac ako bežný, často i preto, že sa s ním jednoduchšie manipuluje a všade nekvapká. 

Pozor, skryštalizovaný med sa môže pokaziť rýchlejšie, lebo pri procese kryštalizácie sa uvoľňuje do medu voda. Kryštalizácia neznamená, že bol do medu umelo pridaný cukor. Je to prirodzený jav, závislý od pomeru glukózy a fruktózy v mede. Med s vyšším obsahom fruktózy ostáva dlhšie tekutý.

pastovaný med na drevenej doske s medovým plástom a naberačkou

Stratu pôvodnej farby si všimnete i na dlhšie skladovanom mede, ktorý je tmavší a má menej intenzívnu chuť a vôňu. Znakom, že je med pokazený, je napríklad vyšší obsah vody vo fľaši alebo prítomnosť peny. Od takéhoto medu ruky preč!