Návrat folklórnych vzorov. Ako ich nosiť so štýlom aj dnes?

Kedysi sa inak ako v kroji nechodilo, no dnes už folklórne oblečenie zazrieme zväčša len pri folklórnych vystúpeniach, topení Moreny, pri čepčení na svadbách, na tradičných veľkonočných šibačkách v niektorých krajoch či pri slávnostných udalostiach rôzneho typu. Dajú sa folklórne vzory nosiť aj bežne?

mladé ženy oblečené vo folklórnom odeve

Folklór náš každodenný...

Folklór je dôležitou súčasťou našich životov. Každý kraj Slovenska má svoje zvyky a tradičné folklórne vzory, ktoré využíva nielen na oblečení, ale aj na iných textíliách, ako sú obrusy, dekoračné obliečky na vankúše, posteľná bielizeň, zástery, šatky. 

Folklórne vzory sa objavovali aj na maľbách domov, na porceláne, džbánoch, hrnčekoch, krasliciach... Lákajú nás pestrými farbami a ornamentmi, ktoré sme chtiac-nechtiac nútení pozorovať so zatajeným dychom. 

Je to umenie, ktoré mnohí ešte aj v dnešnej dobe dokážu oceniť, a preto sa folklórne vzory čoraz častejšie vyskytujú aj na obaloch rôznych produktov, na textíliách použitých na výrobu kočíkov, tašiek, kabeliek, no aj na odevoch, ktoré bežne nosíme. Ak sa naučíme folklórne vzory využívať s vkusom, nikto sa na nás krivo nepozrie, naopak ocení, že máme k slovenskému folklóru pozitívny vzťah a vieme ho štýlovo prezentovať.

Folklórny vzor na oblečení

V jednoduchosti je krása, hovorili nám naše babičky aj mamičky. Keď sa však zahľadíme na slovenskú devu oblečenú od hlavy po päty v kroji, vyčesanú, vymaľovanú, nijako ju neodsudzujeme, pretože si ho obliekla pri výnimočnej príležitosti. A keď si my oblečieme tričko s folklórnym vzorom? Tiež nemusíme vzbudiť veľkú pozornosť, pokiaľ to bude jediný folklórny vzor, ktorý na oblečení máme. 

K tričku s folklórnym motívom sa hodia skôr voľnočasové nohavice, všetko však záleží od jeho strihu či materiálového spracovania. Dámam sa bude hodiť rovnako k rifliam ako k sukni. Treba však dať pozor na to, aby sa folklórny vzor na oblečení nepobil s ostatnými módnymi doplnkami, ako je obuv alebo kabelka. Tu sa, pravda, o jednoduchosti a kráse ukazuje najviac.

modré tričko s nápisom Slovakia a jemným folklórnym motívom

Folklórnym vzorom zabodujete doma i za hranicami

Chystáte sa na dovolenku do našich slovenských hôr, na folklórne podujatie alebo na dovolenku do zahraničia? Oblečte tričko, vestu alebo mikinu s folklórnym vzorom a prezentujte, akí hrdí ste na slovenský folklór a históriu. 

Kroje, dámske tričká s ľudovými motívmi sú tiež výborným darčekom pre vašich blízkych alebo pre priateľov zo zahraničia. Folklórny vzor na tričku nemusí byť vôbec príliš výrazný. Stačí, ak sa objaví v nápise na tričku. Obľúbené sú aj ľudové motívy ako tanečný párik oblečený do kroja, fujara a podobne, samozrejme, často v sprievode našich národných farieb.

Veľmi často sa s folklórnym vzorom stretávame aj na spoločenskom oblečení, rovnako u dám ako u pánov. Ľudové výšivky sú vhodné aj na plesové šaty, kabelky, elegantné košele, kravaty, motýliky a saká, veď kedysi sa chodilo na tancovačky jedine v kroji. 

Aby sa takéto oblečenie prispôsobilo modernej dobe, chce to skúseného módneho návrhára, ktorý vie odhadnúť mieru, v akej folklórny vzor použiť, a takisto aj materiál, na ktorom bude folklórny vzor pôsobiť najlepšie. Inšpirovali sme vás? Folklórny vzor nie je niečo, za čo by sme sa mali hanbiť. Nosme ho s hrdosťou.