Ktoré suveníry zo Slovenska patria medzi najobľúbenejšie?

Magnetky a pohľadnice dlho patrili medzi najobľúbenejšie suveníry cestovateľov. Po čase však z kuchýň záhadne zmizli chladničky a ostalo tam iba akési farebné plátno. Sú magnetky a pohľadnice trendy ešte aj dnes? Chce to trocha nápaditosti. Nie každý vidí v tomto druhu darčekových predmetov umeleckú hodnotu. Zamerajme sa na darčeky, ktoré by mohli potešiť vaše návštevy zo zahraničia alebo priateľov, ktorých navštívite v zahraničí vy.

Kartové hry a diáre so slovenskou tematikou od slovenskedarceky

Tradičné remeselné výrobky

Slováci sú zruční majstri. Vidieť to na všetkých produktoch, ktoré im vychádzajú spod rúk. Vyšívané obrusy, zdobené kraslice, keramické produkty, výrobky z dreva (napr. tradičné drevené hračky, drevené misy, lyžice, varechy) a prútia, nádherné kroje, to všetko sa natlačí pred oči každému, keď sa spomenie autenticita a jedinečnosť slovenských výrobkov.

Aj vy môžete priateľom z cudziny podarovať drevené vyrezávané srdiečko, ručne robené nástenné hodiny alebo keramický hrnček ozdobený ľudovými motívmi.

Lokálne potraviny a nápoje

Vaši priatelia zo zahraničia si môžu na Slovensku pochutnať na rôznych špecialitách. Okúsia syry, mlieko, žinčicu alebo tradičné bryndzové halušky. Nie sú to však potraviny, ktoré by boli vhodné na dlhé presuny. Miesto nich podarujte priateľom trvanlivé miestne potraviny a nápoje, ktoré charakterizujú voňavé špajzy Slovákov. Čo vykúkalo z regálov našich starých materí?

  • Sypané čaje rôzneho druhu. Bylinkové, prieduškové, proti chrípke a rôznym zdravotným ťažkostiam. Naši predkovia boli vynikajúci bylinkári a vedeli o čarovných účinkoch rastlín, o tom, ako a kedy sa majú zbierať a sušiť. Alternatívou k nim sú sladučké ovocné pečené čaje.
  • Bylinné likéry. Likér v malom množstve môže účinkovať ako liek a takisto ako prostriedok na posilnenie imunity. Škoricový likér je ideálny na tráviace ťažkosti, pôsobí hrejivo a zlepšuje náladu.
  • Ovocné a bylinné sirupy. Sú vhodné na ochutenie nápojov, dezertov, no pomáhajú aj pri rôznych zdravotných ťažkostiach. Malinový, lipový, škoricový, všetky zhotovené bez použitia umelých farbív a konzervantov tradičnou domácou receptúrou.
  • Slovenské víno a destiláty, na ktoré môžu byť Slováci hrdí. Rozlúčte sa so zahraničnými priateľmi fľašou červeného alebo bieleho vína alebo stavte na silu slovenských destilátov. Tradičná slivovica, borovička alebo medovina budú vhodným pamiatkovým predmetom zo Slovenska.

Poctivý slovenský med alebo ovocná nátierka. Sladké a v prípade medu aj zdravé darčeky, ktoré prezentujú pracovitosť slovenského poľnohospodára.

Malinová sada so sypaným koláčom v drevenej debničke od slovenskedarčeky

Folklórne motívy sú všade

Čo ešte nájdeme medzi obľúbenými folklórnymi darčekmi? Všetky predmety, ktoré nesú motívy a farby charakteristické pre našu vlasť. 

A tak spraví radosť nielen plechový hrnček, ale aj kuchynská zástera alebo chňapka, šatka do krku, plátenná taška (udržateľnosť je IN!), fľaška orieškov v mede zdobená ľudovými motívmi, tričko s obrázkom slovenskej devy v kroji alebo náušnice s modrotlačou. 

Modrotlač je technika tlače, na ktorej sa s eleganciou vynímajú všetky krásne slovenské motívy a ornamenty. Vynikne na šperkoch i textíliách a vaši zahraniční priatelia budú z nej unesení.

Ručne vyrábaná ľanová taška s folklórnym vzorom od slovenskedarceky

Hlavne čosi praktické!

Ak hľadáte originálne suveníry zo Slovenska, mali by ste sa zamerať na to, čo našu krajinu vystihuje. Na produkty, pre ktoré je Slovensko známe, na výrobné techniky, špecifické zvyky, farby či motívy. 

Vďaka týmto darčekom umožníte cudzincom odniesť si domov kúsok vašej národnej identity. Nebojte sa venovať cudzincovi pexeso, zápisník či iný predmet zobrazujúci významné slovenské mestá, miesta či pamiatky, udrží to jeho spomienky nažive.