Vyskúšajte recept na zdravú kávu!

 

Chcete podporiť zdravie a pritom sa nevzdať svojho kávového rituálu?

Vyskúšajte recept na zdravú kávu!

 

Začnite si pripravovať nápoj našich starých rodičov, ktorý dnes zažíva renesanciu!

Nápoj ktorý nás vráti do detstva, v ktorom nechýbali hrnčeky s ľudovým motívom, domáca bábovka a s láskou urobená káva, ktorú mohli piť aj malé deti, lebo je bezkofeínová, sa pripravuje z koreňa čakanky obecnej a poznáme ho pod názvom Cigorka.

Ľudovo sa nazýva aj korenie svätého Petra.

V liečiteľstve sa jej pripsujú účinky na povzbudenie činnosti trávenia, odstraňuje zápchu a zvyšuje chuť do jedla. Chráni srdcovocievny systém, pretože znižuje krvný tlak a prečisťuje krv (cigória je močopudná). Upokojuje centrálny nervový systém, pomáha lepšie zaspať a posilňuje činnosť niektorých orgánov (pankreas, pečeň, pohlavné orgány).

Na prípravu 1 l lahodného nápoja s typicky kávinovou chuťou postačí už aj jedna lyžica tejto praženej zmesi, ktorú bežne kúpite v obchodoch.

 

V Európe ju poznáme od 17. storočia.

 

Jej mladšia sestra s menom Melta je už zmesou koreňa čakanky, cukrovej repy, jačmeňa a žita a má typickú chuť obilia a horkej čokolády a je výborná aj ako studený nápoj.

Aj ona má priaznivý vplyv na trávenie, činnosť pečene, sleziny, žlčníka, ale i srdca.

Čakankový koreň obsahuje inulín, ktorý je nápomocný pri zápaloch močových ciest, obličkových kameňoch, zápche a nechutenstve Posilňuje imunitu, zbavuje stresu

a pomáha pri sústredení. Melte by sa však mali vyhýbať ľudia s intoleranciou na lepok a celiatici, kvôli zložkám jačmeňa a žita.

Tí nech zostanú pri Cigórii...

Ak ich nekúpite v instatnej verzii je nutné obe kávoviny povariť. Dajú sa pripravovať samostane, ale je možné ich spolu aj kombinovať a tu je jeden odskúšaný recept.

4 smaltované hrnčeky /cca 1-1,5 l/ studenej vody

3 lyžice Melty

1 lyžica Cogórie

spolu varíme v hrnci do zovretia /pozor kávovina veľmi rýchlo vykypí a preto je nutná ostražitosť :)

Fajnšmekri, môžu tento postup ešte 2x zopakovať a nechať opakovane prevrieť.Odstavíme zo sporáka a precedíme cez sitko do čajníka alebo inej nádoby.

Takto pripravenú kávu môžeme konzumovať 3 dni, kým si neuvaríme ďalšiu. Nám obyčajne vydrží len do ďalšieho rána...

Popíjame ju totiž celý deň z našich smaltovaných hrnčekov, dolievame si ju mliekom alebo jeho rastlinnou náhradou a už ju nesladíme, lebo jej chuť je mierne nasladlá.

Ak ste cukroholici pokojne si ju však dochuťte medom alebo cukrom. Prípadne si ju môžete preliať do smaltovanej termosky a nosiť so sebou.

Radi ku káve aj niečo zobkáte? Vyskúšajte k nej fantasický, šťavnatý makovo-jablkový koláč zo slovenských darčekov, ktorý si upečiete zo zmesi, ku ktorej pridáte už len dve ingrediencie.

Obe alternatívy Melta aj Cigória sú vhodné aj pre tehotné ženy, deti a dojčiace matky, lebo neobsahujú žiadny kofeín.